POPŻ
POPŻ PODPROGRAM 2021 – efekty
Stowarzyszenie „Eripio” z siedzibą przy ul. Sportowej 9c w Środzie Wlkp. z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Poznaniu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
· warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
· skrobiowe (makaron jajeczny),
· mleczne (mleko UHT),
· mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
· cukier (cukier biały),
· tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 100 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 2,678 ton żywności;
- 0 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2021 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:
· edukacji finansowej – 0 spotkań dla 0 uczestników
· kulinarnych - 1 spotkanie dla 12 uczestników